Getest: old school bordspellen

Gebruikersavatar
Freya
Blogger & Recensent
Berichten: 1339
Lid geworden op: 21 mar 2019, 09:15
Locatie: Noord-Brabant
Contacteer:

Getest: old school bordspellen

Bericht door Freya »

Enige tijd terug ben ik me meer gaan verdiepen in bordspellen. Ik vond het als kind erg leuk om bordspellen te spelen en miste dat eigenlijk wel een beetje. En dus kwamen er wat meer bordspellen in huis. Ruben heeft nu een aantal erg leuke spellen voor kinderen, hij speelt er heel erg graag mee. En nu is het de beurt aan de volwassenen. We kochten al een prachtige Game of Thrones versie van Monopoly en van RVG Media kregen we een tweetal bordspellen toegestuurd om te mogen testen. Waarvoor dank! Vandaag delen Anika en ik (Sandy) onze meningen over deze bordspellen. Anika testte het spel Concept uit en Sandy testte het spel Ticket to Ride: Europe uit.

bordspellen-rvg-media.jpg

Over de bordspellen.
Concept
“Met het bordspel Concept moet je communiceren zonder te praten. Dit doe je door het combineren van universele iconen. Een team trekt een kaart waarop het te raden concept staat. Dit kan bijvoorbeeld een voorwerp zijn, een personage of een titel van een film. Door het slim plaatsen van pionnen op het speelbord geeft het team hints over het concept. Zo kan je bijvoorbeeld het dier-icoon selecteren, gevolgd door de kleuren geel en zwart en de actie vliegen om duidelijk te maken dat het om een bij gaat. Kun jij de icoontjes juist interpreteren? Raad het concept zo snel mogelijk en scoor punten. Wie het slimst iconen uitkiest en de meeste woorden raadt, is de winnaar van dit creatieve spel.”
Kenmerken van Concept:
– Je kan bij elk concept uit 3 moeilijkheidsgraden kiezen: blauw is gemakkelijk, rood gemiddeld en grijs moeilijk.
– Je kan Concept ook met 3 spelers spelen, maar vanaf 4 spelers wordt het net wat gezelliger.
– Concept duurt gemiddeld 40 minuten
– Samenwerken is belangrijk
Winnaar Speelgoed van het Jaar 2015 ‘Gezelschapspellen voor het hele gezin’ in België

boardgame-concept.jpg
boardgame-concept.jpg (66.77 KiB) 2707 keer bekeken

Anika’s eerste indruk.
Toen ik het spel van de buitenkant zag had ik eerst mijn bedenkingen, een groot vraagteken op de voorkant van de doos, als ik het spel in de winkel zou zien liggen weet ik niet of ik het uit het rek gepakt zou hebben. Maar eenmaal open, komen de vrolijke kleurtjes van de steentjes en de plaatjes op het bordspel je tegemoet. Dus was het tijd me te verdiepen om te kijken hoe het spel gespeeld moet worden, de uitleg is duidelijk en er zitten zelfs voorbeelden bij. Helemaal prima dus.

Tijd om te spelen:
Bij gebrek aan volwassenen op dat moment, maar wel genoeg kinderen in de buurt, mijn zoon van 9, mijn dochter van 6 en een vriendje en vriendinnetje van de kinderen van 12 jaar en 9 jaar dacht ik laten we het gewoon proberen. Anders kan ik alsnog een aantal volwassenen strikken voor een spelletjesavond. Wat bleek: het spel was prima te spelen, al had mijn dochter van 6 nog wel een beetje hulp nodig van mama. Maar toen ze het eenmaal door had kon ze het ook zelf meespelen, en was ik gewoon verbaasd hoe makkelijk en snel de juiste antwoorden eigenlijk rond mijn oren vlogen. Dus mijn conclusie: dit spel kun je niet alleen spelen met volwassenen maar met kinderen vanaf een jaar of 9 is dit ook heel prima te doen. Iedereen die aan dit spel mee deed had veel plezier, dus kortom een superleuk spel om te spelen.

bordspel-concept-review.jpg

Ticket to Ride: Europe
“Met het Ticket To Ride Europe bordspel reis je over het hele continent. Waag je een reis door de donkere tunnels in Zwitserland? Of aan boord van een veerboot op de Zwarte Zee? Of bouw je schitterende treinstations in de grote hoofdsteden van oude wereldrijken? Je volgende stap brengt je misschien de status van Europa’s grootste treinmagnaat. Dit grafisch knap uitgevoerd bordspel nodigt de spelers uit tot het leggen van spoorverbindingen tussen de grote steden in Europa. Als spoorwegpionier moet je door middel van kaartencombinaties vergunningen krijgen voor het uitvoeren van verbindingen. Een makkelijk aan te leren spel met diverse onvoorziene plotwendingen zodat de uiteindelijke winnaar tot op het laatst onbekend blijft? Spanning en plezier voor het hele gezin.”
ticket-to-ride.png

Kenmerken van Ticket to ride: Europe
Aantal spelers: 2-5
Spelduur: 45 tot 60 minuten
Inhoud:
– 1 landkaart van Europa
– 240 gekleurde treinwagonnetjes (45 stuks per kleur)
– 15 gekleurde treinstations (3 stuks per kleur)
– 158 geïllustreerde kaarten (verschillende soorten)
– 5 houten pionnen
– 1 handleiding
– 1 Days of Wonder toegangscode (op de achterkant van de handleiding)

ticket-to-ride-europe-review.jpg

Sandy’s eerste indruk.
Wat mij meteen opvalt is de verpakking. Het gedetailleerde artwork op de doos valt op en trekt meteen aan. Ik vind het er heel mooi uitzien. Wanneer ik de doos openmaak zie ik dat het vanbinnen net zo mooi is als van buiten. Er zit een uitgebreide Nederlandstalige uitleg bij, samen met een reclamefolder van Days of Wonder. In de folder worden diverse andere spellen gepromoot Het valt me op dat al deze spellen zo’n mooie uitstraling hebben. Leuk! Het spel zelf ziet er ook heel netjes uit. Een mooi groot en stevig bordspel welke je uit kunt vouwen, verschillende zakjes met gekleurde treintjes, stationnetjes, kaartjes en houten pionnen. Er zit echt van alles bij. Leuk! Mijn handen beginnen meteen te jeuken.

Tijd om te spelen:
Ik speel het spel samen met enkele andere mensen, allemaal volwassenen. We spelen dit spel allemaal voor het eerst. In eerste instantie hadden we wel wat tijd nodig om alles uit te vogelen. Het spel heeft veel accessoires en mogelijkheden, waardoor we best wat tijd kwijt waren met het uitzoeken van de werking en de spelregels. Maar toen we alles eenmaal hadden uitgevogeld hebben we het spel met veel plezier gespeeld. Het veroveren van de treinroutes, elkaar proberen dwars te zitten: het was erg leuk om te doen. Naarmate het spel vordert krijg je vanzelf steeds meer inzicht en kun je zelf voor een strategie gaan kiezen waarvan jij denkt dat deze goed werkt. Wij vonden het spel zeker voor herhaling vatbaar en willen hem bij onze volgende bordspellendate zeker nog eens doen. Bij voorkeur met een maximaal aantal deelnemers voor dat extra stukje competitiegevoel 😉 Mijn conclusie: neem er de eerste keer even goed de tijd voor om het spel door te krijgen en je hebt aan Ticket to ride: Europe echt een ontzettend leuk bordspel!

ticket-to-ride-europe-rvg-media.jpg

Concept en Ticket to ride: Europe zijn beiden verkrijgbaar bij bol.com.
Ticket To Ride: Europe kun je hier bestellen.
Concept kun je hier bestellen.

Dit blogartikel bevat producten die opgestuurd zijn door een bedrijf of merk.
Bovenstaand artikel verscheen op 7 februari 2018 op het voormalige Passion 2 Create blog.
Vond je mijn blogartikel leuk? Een <3 of comment is meer dan welkom!Plaats reactie